Zorg dat je goed verzekerd bent als je op kamers gaat

De start van een nieuwe schooljaar, dan houdt in dat er weer veel eerstejaars studenten het ouderlijk huis zullen verlaten. Ze gaan op kamers wonen, een grote en spannende stap in hun leven. Als je voor het eerst op kamers gaat sta je er misschien niet altijd bij stil, maar vanaf dat moment zal je ook je verzekeringen goed op orde moeten hebben. Om je op weg te helpen, zetten we hier de belangrijkste verzekeringen voor je op een rij. 

Zorgverzekering
Mocht je nog geen 18 jaar oud zijn, is dit voor jou nog niet van toepassing. Tot je 18de jaar ben je immers nog gratis met je ouders meeverzekerd, ook als je niet meer thuis woont. Als je ouder bent dan 18 jaar, dan ben je verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Natuurlijk kun je nog steeds verzekerd blijven via je ouders, maar je hebt ook de keuze om een eigen zorgverzekering aan te vragen. Misschien ben je bij een andere aanbieder wel voordeliger uit of sluiten hun pakketten beter aan bij jouw wensen. 

Inboedelverzekering
Wat je wel af dient te sluiten ongeacht je leeftijd, is een inboedelverzekering. In de gemiddelde studentenkamer is altijd wel een laptop, telefoon en televisie aanwezig. Dit zijn geen goedkope spullen en stel er wordt bij je ingebroken of er breekt brand uit, dan is het wel zo fijn als je deze spullen goed verzekerd hebt. Hier is de inboedelverzekering voor, deze verzekering dekt alle schade als gevolg van diefstal, brand of storm. Wat de verzekering precies dekt is per aanbieder verschillend, zoek daarom goed uit welke het beste bij jou past. En vergeet niet dat schade die je zelf veroorzaakt, bij geen enkele aanbieder vergoed zal worden.

Aansprakelijkheidsverzekering
Mocht je zelf schade veroorzaken aan andermans spullen, dan ben jij aansprakelijk voor die schade. Om schade die je zelf hebt veroorzaakt te dekken, is er een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat schade, die een ander heeft opgelopen door jouw toedoen, gedekt zijn. Mocht je bijvoorbeeld een ander zijn laptop laten vallen en die wordt daardoor onbruikbaar, zal je die laptop moeten vergoeden. In dit geval kun je dan een beroep doen op je aansprakelijkheidsverzekering en zij zorgen er dan voor dat de laptop vergoed wordt. 

Overige verzekeringen
Niet iedereen doet het, maar het kan zo zijn dat je als beginnend student een auto tot je beschikking wil hebben. Studenten die ver van hun ouderlijk huis afwonen, kunnen op die manier toch makkelijk terug. Het is raadzaam om hiervoor je autoverzekering te vergelijken bij verschillende aanbieders. Dit kan op veel verschillende vergelijkingswebsites.

Welke voorzorgsmaatregelen kun je zelf nemen?
Sommige verzekeraars eisen dat je maatregelen neemt om schade zo veel mogelijk te beperken. Denk hierbij aan rookmelders in je kamer of een goed gekeurd slot op je deur. Bedenk ook zelf wat je zou kunnen doen om schade zoveel mogelijk te beperken. Ga ook na, voor je zelf een verzekering afsluit, of je misschien al via je ouders verzekerd bent. Het is zonde een verzekering af te sluiten en premie te betalen, terwijl dat helemaal niet nodig is. En mocht je er zelf niet uitkomen, dan zijn er vast ook bij jou in buurt goede adviseurs te vinden. Deze geven je graag advies, welke verzekeringen jij nodig hebt en welke voor jou het voordeligste zijn!